307. Rini Willems kreeg uitleg van dove zuster tijdens tandenpoetsen


Rini Willems kreeg uitleg van de dove zuster Agnes tijdens tandenpoetsen.

Mijn dank aan Rini Willems

 

Reactie plaatsen

Reacties

Agnes Knipschild
11 jaar geleden

Hallo mevrouw Rini Willems,

mijn moeder, Corrie Knipschild, is in 1934 naar het instituut gekomen, zij is doof aan 1 oor en aan het andere oor drie kwart doof. Ze draagt vanaf begin jaren '70 pas een hoorapparaat. Mijn vader werd doof en kon niet meer spreken door een hersenvliesontsteking op zijn vierde, daarna kwam hij naar het instituut (1930).

Met een vriendelijke groet,
Agnes Knipschild

Rini
11 jaar geleden

Zuster Agnes begeleidde mij eigenlijk in plaats van "hoe je moest tandenpoetsen"!
Ook dat zij als kinderverzorgster kon....als een dove zuster.

Dorine
11 jaar geleden

Als een van jullie op zaterdag 23 maart naar de mis gaat in Den Bosch, dat kan je vragen aan Zuster Ancilla, " waar Zuster Agnes is?"

Dorine
11 jaar geleden

Ik ben bij Mia van Postel op bezoek geweest in de klooster in Den Bosch. Ik geloof dat Diana mee is geweest, of Trudie.. Idd dat zij achteruit gaat met haar ogen.

Rini.
11 jaar geleden

Thijs weet nog, dat de slechthorenden op school waren.
Thijs is 6 jaar ouder dan ik.
Ik was 4 jaar oud in 1952 naar het instituut gegaan voor mijn doofheid na mijn hersenvliesontsteking op mijn 2 jarige leeftijd.
Dan kan, dat de slechthorenden al weg waren in 1952.
Rini.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rini, je had niets gemerkt dat ook slechthorenden ook in St. Michielsgestel verbleef en dat zag je zeker ook niet op school. Mijn vraag voor jou: Wanneer ben je op het instituut opgenomen??? Als het na 1951 was dat je kwam, is het vanzelfsprekend dat je geen slechthorende meer zag op school en elders. Ik als slechthorende kan nog evenveel goed gebaren maken als een gewone doven.

Rini
11 jaar geleden

Ik ben wel verbaasd, want ik heb niks gemerkt, dat slechthorenden ook in St.M.Gestel verbleef.
Want tijdens mijn jeugd in St.M.Gestel zie ik geen slechthorende op school.
Je moet niet denken, dat slechthorenden beter leerden dan de doven. Het bestaat wel de intelligente doven, hoor!
Zoals ik, hahahahihihihihihih!!!
Rini.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rini, in jouw artikel hieronder schreef je: ,Maar slechthorende hoort in Eindhoven toch thuis?'
Dat eigenlijk wel en ik zelf ben ook slechthorend. De St. Marie in Eindhoven werd opgericht in 1951 door de zuster van het instituut Zr. Marie. Vanaf die tijd(1951) gingen heel veel slechthorenden die nog op het instituut verbleven naar dat St. Marie. Zr. Agnes verliet het instituut in hetzelfde jaar 1951. Mijn vrouw verliet ook in datzelfde jaar van het instituut.
En ikzelf ging naar de Technische School om de grafische vakken te leren. Bij de St. Marie hadden ze daar geen Technische School. De slechthorende leerlingen gingen na hun basisonderwijs wel naar het instituut om hun vakken te gaan leren, zoals timmerman, metaalbewerker, enz.
Vóór 1951 verbleven veel doven en slechthorenden doorelkaar op het instituut en ook in de schoolbanken. Vanzelfsprekend hadden slechthorenden betere cijfers op school dan echte doven, vooral met taal en spraak en beter luisteren. Er werd een speciaal aparte onderwijs ingevoerd, alleen voor intelligente slechthorenden.

Rini
11 jaar geleden

Jan Jonkman,
Geweldig bedankt voor het vertellen over Zr. Agnes!
Inderdaad, dat zij een dikke bril draagt.
Maar slechthorende hoort in Eindhoven toch thuis?
Is zij zwaar slechthorend?
Ik heb vroeger op naailes gehad van Zr. Veronie!
Groetjes Rini.

Jan Jonkman
11 jaar geleden

Rini, Dorien en Carien, de meisjesnaam van zuster Agnes is Mia Postel uit Kerkrade en zij leeft nog in blakende gezondheid, maar ze is al bijna blind en draagt inderdaad bril met dikkere glazen, maar gelukkig is zij slechthorend. Haar broer Leo, ook oud-leerling van IVD en kleermaker geweest leeft al niet meer. Ze bewoont nog in de Papenhulst 5 in Den Bosch om de hoek van de Choorstraat waar ook andere zusters wonen, zoals Zr. Veronie-Franken en Zr. Ancilla-Willems. Mijn vrouw Mia bezocht haar vroeger vaker in hun jongere jaren bij haar in Kerkrade toen zij nog geen zuster was. De twee Mia's zijn allebei slechthorend, vandaar.

Maak jouw eigen website met JouwWeb